Scoil: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

Cáit Ní Áinín
    Ag díol salann, plúr geal, builíní agus beagán té.
    Peigsín
    Bhí Peigsín in a comnuidhe ins an áit a bhfuil an talamh againn anois agus is le clocaí móra a bhí an teach déanta aice. Tá siad le feiceál fós an agus rian an cistinach idir seomra agus eile. Bíodh sí a díol tobac agus builiní agus rinne sí a cuidh airgead ann. Tá sgeach ag fás ós cionn an tíghe anois agus fásann go leór craiteann ann.
  2. Tá fathach curtha ar bhárr Cnoc Bhidh ar thaobh an bhóthair in aice le Bárr Eanna agus tá leacracaí (stone flags) móra ós a chionn agus pota óir faoin a chloigheann. Chúaidh an t-Athair Ó Mhaolámhail súas go dtí é agus bhí sé ag tóirigheacht an pota óir ach níor eirig leis.