School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. (continued from previous page)
    bás agus ní raibh sé indhon na fiacaí a íoc. Nuair a cailleadh é chuir Dia píonós air dul ar ais agus fanacht ar an saoghal go h-íocfadh duine eicínt na fiacaí. Bhí a mhuinntir féin beó ach bhí fios aige go mbéadh faithchíos orra dhá bfeiceadh siad é.
    Chuaidh sé roimh fear a bhí a gul i gcoinne na bhó tráthnóna ach ní labhair ceachtar acu le céile. Ach an dara tráthnóna glac an fear misneach agus d'iarr sé in Ainm Dé dén sidhe-fhear céard a theastuigh uaidh agus dinnis sé faoi na fiachai agus d'iarr sé ar an fear iad a íoch agus dubhairt sé leis. Tóg gach a bfáigh tú, íoc gach a bféadfaidh tú, ach na habair go deó go níocfaidh tú é go siuráilte ná bheidh tú fós mar mise.
    Díoc an fear na fiacaí ach bean a bhí sa siopa faoi seo agus dubhairt sí go raibh pardún fáighte ag an fear sin "fadó an lá" ar an fiacaí. Ach tóg