School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

1. Ní'l acht ceithre toibreaca beannuighthe ins an pharrasite seo, ceann i mBaile Úr darbh ainm dó Tobar Phádraig agus dhá cheann i mBáile Lár, ceann amháin darbh ainm dó Tobar na bhFánuigh agus ceann eile darbh ainm Tobar Phádraig. Tá ceann i Druim na Creige darbh ainm dó tobar Cholm Cille. Sé an dóigh a bunuigheadh Tobar Phádraig i mBaile Úr de réir cuid de na sean-daoine na: lá amháin nuair a bhí Naomh Pádraig dhul tart leis an tobar seo chonnaic sé cúpla sean páganacha ag dhul thart ag guidhe fa'n tobar mar gur shíl siad go rabh dia eigean faoi an leic i mbun an tobair.
    Cuaidh Pádraig agus theagasc sé án an creideamh fíor daobhta agus d'iarr sé ortha urnaigh a rádh dó Dhia thart fá'n tobar agus o sin amach ó Lá Fheile Padraig go dtí naoi laethe ina dhiaidh
    Seán Mac an t Saoir
    An Baile Úr, Co. Dhún na nGall