School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    "Ná bíodh eagla ort", a dubhairt sí, "ní dheanfaidh mise dochar ná dioghbhail duit. Chaith amach do shlat anois san fhairrge agus bí 'á cathamh amach agus á tarraingt isteach go mbéidh do sháith éisc agat".
    Nuair a bhí an cliabh lán aige de iasc cheangal sé an t-slat de agus bhí an Mhaighdean Mhara à choimead rith an ama. D'amharc Peadar uirri agus dubhairt se - "Maise ó bhí tú fhéin go maith a's bhí tú, bhearfaidh mé duit do ráca, nó chaithfinn a ghabhail 'n-a bhaile gan iasc ar bith ach go bé tú", arsa Peadar go réidh macanta.
    Chuaidh Peadar siar leis an ráca chuici.
    "Seo do ráca, a bhean uasal," a dubhairt sé. "Fuair mé ar an t-slat annsin é agus ghlac mé taitneamh de". Níor mhaith le Peadar leigint air fhéin gur b'é a ghoid é.
    "Bhal, a Pheadair", ar' sise, "ní fheadfainn imtheacht as an áit seo, mar bhfuiginn an ráca. Aon lá eile a thiocfas tú a iascaireacht balláin agus má marbhuigheann
    Róise Ní Ghallchobhair
    Róise Ní Dhubhthaigh