School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Seonaidh agus Sinead
    Bhí bean agus fear ann fad ó shoin darb' ainm Seonaí agus Sinead. Bhí Sinead iongantach amaideach. Bhí cloch mhór taobh thall de'n teach agus shaoileadh sí i gcomnaidhe gur a máthair mhór a bhí innti.
    Lá amháin thoisigh sé a phlúchadh sneachta agus chuir sé [!] cuilt mhór dhearg ar an cloich le n-a máthair mhóir a chongbhailt teith. Bhí duine éighinteacht ag gabhail an bealach agus thug sé leis an chuilt. Nuair a stad an plúchadh sneachta chuaidh Sinead amach araist fá choinne na cuilte, ach ní raibh cuilt ar bith fá na coinne. Shaoil sí gur shlog a máthair mór an chuilt agus thionntuigh sí fhéin agus Seonaí an chloch ag deanamh go bhfuigheadh siad an chuilt ach i n-áit an chuilt a fhághail fuair siad croc mór oir. Bhí lúthghair mhór ortha agus dubhairt Seonaí go gcongbhóchadh siad seo fá choinne na coise tinne.
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1541: For the Long Winter