School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Peadar Liaim agus an Mhaighdean Mhara
    Is i nÁrainn Mhór do chomhnaidhe Peadar Liaim, lá de'n t-saoghal, agus bhí sé lá amháin ag gabhail a iascaireacht go bárr beinne, an taobh ó dheas de Árainn, an áit a dtugtar Aill an Áir air. Maidín Luain a bhí ann agus an lá go han-bhreagh; ní bhogfadh ribe ar do cheann, agus is ag iascaireacht balláin a bhí sé ag gabhail. Ní raibh aon bhallán le fághail, agus chuaidh sé a iascaireacht breams ach ní raibh aon bhream le faghail ach oiread.
    "Diabhal iascaireacht a dheanfas mise go go [!] deo arís," a dubhairt Peadar leis féin. Chaith sé an t-slat uaidh agus chuaidh suas
    Róise Ní Ghallchobhair
    Róise Ní Dhubhthaigh