School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    faoi an áill. Luigh sé síos ann chuir sé a lámh faoi chúl a chinn agus thuit sé 'n-a chodladh. Bhí sé timcheall uaire 'n-a chodladh sul ar mhuscail sé. Nuair a mhuscail, bhreathnuigh sé siar faoi an áill agus chonnaic sé an Mhaighdean Mhara 'n-a suidhe ar a shlait iascaireacht agus í ag cíoradh a cinn. Bhí Peadar ag dearcadh uirri ar fad, agus é ag deanamh iongantais an-mhóir dithe. Nuair a bhí a ceann cíortha aici, tháinic codladh uirri agus ní raibh i bhfad gur thuit s[í] 'un suain.
    Annsin shiubhail Peadar siar go réidh faillthighe faoi an Áill, agus gan air ach a stocaí, mar chaith sé de na bróga ar eagla go ndeanfadh sé torman ar bith a mhuscalóchadh an Mhaighdean Mhara, nuair a bhéadh sé ag siubhal ar an doirli[ng.] Ar theacht ann a haice do chrom sé síos ar a ghlúna agus thoisigh sé a lámhacán go han-réidh ná gur rug sé ar an
    Róise Ní Ghallchobhair
    Róise Ní Dhubhthaigh