School: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Donegal
Domhnall Ó Baoighill

1. Teachtaire as na Flaithis
    Sean-lánamhain a ba iad agus ní raibh de theaghlach acu ach aon mhac amháin agus Croidhean a b'ainm dó. Bhuail breóidheacht Croidhean bocht agus ní raibh sé i bhfad ar éileamh go bhfuair sé bás. Bhí an tsean-lánamhain iongantach buadhartha 'na dhiadh mar ní raibh mar cuideachta acu ach é.
    Go gearr moraidh Croidhean a chur bhí an sean-dhuine amuigh sa pháirc ag obair agus bhí an tseanbhean i mbun a gnoise sa teach. Tar éis obair an toighe a bheith críochnaighthe aici suidh sí a chois na teineadh agus í ag mairgnaigh fá na mac muirneach. Le sin isteach le bustail cruaidh gasra ar an doras. D'éirigh an tseanbhean agus thug sí cathaoir dó agus d'iarr ar suidhe.
    "An dtáinig tú i bhfad indin??" Ar sise
    "Go díreach anuas annsin" ar seisean