Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dón aol. Saor cloiche a fhágail annsin. Nuair a bhead an teach tógta aige chaitheadh sé a gabhail ‘un na phortaigh agus bir mhaidhe a thabhairt leis. Chaiteadh sé maide a cuartughadh tíos ins an talamh. Bhead morán maide a dith air. Cuid acu a beith dhá troig deag ar fad. Chaitheadh sé cúpla a déanamh raftaí agus clátaí. Chaitheadh se scratha a bhaint amuigh ar an réidhteacht agus iad a béith dhá tróighthe déag ar fad agus idir tróigh go leith agus dhá thróig ar leithead. Féanann bán a [?] chruinniughad fríd na cnuic agus sléibhte. Nuair a thiocfad lá cíuin annsin béadh aige lé cuigear no seisear fear a fhágail leis an cúpla a chuir suas agus na raftaí agus cleataí fósta.
    (Ba) Bíod acu leis na scratha a shínead treasna ar na raftaí agus cleataí. An feanann bán a chuir suas indiaidh sin. Bíodh (de) aige le ropaí cochan a deanamh annsin iad a chuir suas ar an teach. Chaitheadh sé saor admuid a fághail le dorsa agus fuinneogaí adéanamh. Tá dóigh níos fursa acu anois thig leobhtha slataí a chuir suas in áit an toighe.
    Peadar O Dubhthaigh