Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus rith an fáthac na dhiaid. Nuair a bhí an fáthach ág bun an bhalla thuit sé agus briseadh a mhuineál.
    Rith an gasúr leis na bhaile agus chuaidh sé féin agus a mháthair síos ar ar a ngúnaibh agus dubhairt paidír fá na rudaí a tugadh dóbhtha.
  2. Sgeál :- Ná gasraí agus an mhuc.
    Bhí beirt ghasúr ann uair amháin agus bhí mhuc fiadhain sa choill. Bhí an diabhal ar an dá ghasúr seo agus b’éigean dóbhtha an mhuc a 1 fheiceail Dimthigh siad an lá seo go bhfeicfiadh siad é. Nuair a sroich siad an áit sin bhí an muc ar shiubhal ba mhaith lei gasúr amháin acu na muca beaga a fheiceáil. Dimthigh sé isteach agus diarr sé ar an gasúr eile amharc a choingbheail go bhfeicfeadh sé an rabh an muc ag teacht. Nuair a bhí an gasúr eile istoigh tháinig an muc ag tóin an fir eile agus léim seisean amach an chasán. Annsin nuair a bhí an muc ag gabhail isteach fuair an gasúr a léim amach as an chasán fuair sé greim ar ruball na muice agus chuir sé a dhá chois ar an dá taobh den doras agus thoisigh sé ag tarraingte Caidé atá ag deanamh an phuill dorcha arsa an gasúr istoitoigh.
    “Dara leóra féin má bhrisean bun a náim béidh fhios agat caidé atá ag deanamh an puill dorcha”. D’amarc an gasúr istoigh thart agus toisigh sé ag (brgad) brughad nar muice agus ins an deireadh d’eirigh leobtha fhághail amach agus ón lá sin go dtí an lá indiu ní dhteataidh siad a amharc ar an mhuc ní ba mó
    Padraig P. Ó Dubhthaigh
    Mín an Chairn, Co. Dhún na nGall