Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Cailleach.
    Annseo i Leitir ‘ica Bhaird usuaidtear feamrach mar leas ar an talamh. Tá morán cinéal feamruigh an Feamrac Bhuidhe Feamrach Mhuire agus leathach. Cuirtear an Feamrach Buidhe ar an Mhiadúin agus feamrach ar na preataí. Is annamh a gnídhtear usuaid don Feamrach Mhuire. Ba gnáthach é a bhaint don neallach acht stad sé go mór. Deirtear nach rabh ádh ar bit ann. Seo an dóigh a niomcarainn siad an fheamrach ón tráigh go dtí an talamh. Na daoine a bhfuil báid acu bheireann siad isteach lósta An chuid is mo do na daoine níl bádaí ar bith acu agus seo an dóigh a iomcarann siadsean é no cailleach a deanamh de.
    Théigheann cupla fear ‘un tráigh agus tarrniagheann siad a feamrach le na gcuid lamha. Nuair a bíonn tuairin as cúig cart déag bainnte acu spréidheann siad dhá ropa déag mar fad agus dá rópa déag treasna ortha mar léithead Spréidheann siad ar feamrach ar na rópai
    Brian O Dubhthaigh
    Tarlac O Dubhthaigh