Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bíonn giota beag [inne]? leobhtha. Annsin Gearann an Cathalach a chos a baineann sé rud beag fola amach cumalann sé an fhuil ar an t-im. Cuireann sé an t-iomlán ar an ruadh agus annsin fághann siad biseach.
    Tá leigeas ag fear dair’b ainm Concubhar Mac Gaothin do leamhan. Léigeas leamhanta an t-ainm atá air. Seo an dóigh a gníd siad é no cuireann sé sniómh sioda thart aran bhall atá leamhanta agus deirean sé focla eiginteach. Ni mháitheann duine ar bith cáidé atá sé e a radh. Thigean an leigheas anuas ó threis go treis ariamh anall.
    Thig le duine ar bith sníomh na péiste a deanamh. Leígheas atá ann fa choinne ealach. Thigeann boilg mór ar an ainmhidhe agus gnídheach duine eiginteach an sníomh le snáithe ola os cionn a bheathaidheach trí huaire. Annsin fághann an beathadhach biseach.
    Duine ar bith a liagheann druim an “Forc Sléibhe” le na teanga tá léigheas aige do dhóghad. Cumalann sé a theanga dón bhall atá dáighte agus tamall na diaidh sin fághann sé biseach
      1. cleachtas an leighis
    Brian O Dubhthaigh