Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

Ar an leathanach seo

1. Tá an cat fiadhain cor a bhéith comh mór leis an cath baile agus dath brocach air. Gníonn sé a comhnuidhe ins na speannncacha no ináit a bhfuil mórán beanna. Bíonn sé beó ar na h-éanacha fiadhaine a mharbhuigeann sé.
    Gníonn sé a nead astoigh faoi chloic ins na beanna agus bhéarfadh sé droch-bhail ar an té a thabharfad iarraidh an nead sin a mhilleadh. Is furust an cath fiadhain a aithne or tá sgreadh fiadhain aige.
  2. An Coinín
    Tá an coinín fá thuairim an méid ceudna leis an chait. Tá cluasa níos fuide air no tá ar an cait agus é ibfad níos fiadhaine. Ghnídeann sé a chomnuide faoi an talamh agus is fearr leis áit a bhfuil gainimh ann [úd]? áit a bith éile. Ní thigeann an coinín amach a dhíte ach go luath ar maidín agus go mall san trathnóna.
    Ní ghnídeann an coinín morán dochar do’n fhéirmhéoir acht amháin go [iósfainn]? sé cuid de’n geamhair air.
    Nuair a thigeann an coinín óg un t saogail bhíonn a chuid súile druidhthe agus