Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Scéal

Bhí fear agus bean ann aon uair amhain agus is fada o bhí. Ní rabh mórán airgid acú agus dar leis an fear nuair a bhí siad cuplá bliadhain phostá go rachfadh sé 'un Oileán Úr.

Sgeul
    Bhí fear agus bean ann aon uair amháin agus is fada o bhí. Ní rabh mórán airgid acú agus dar leis an fear nuair a bhí siad cuplá bliadhain phostá go racfadh sé ‘un Oileán Úr. Dimthigh sé leis agus d’fág sé a bhean agus páiste beag na dhiaidh. Nuair a shroich an fear an Oileán úr chuaid sé ar fastá ag feirmeóir. D’fhan sé ag an fheirmeóir seo bliadhain agua fiche. Maidín amháin dubhairt sé leis fhéin gur bfada an lá o d’fág sé a thír fhéin agus gur mhaith leis a ghabhail arais. Dubhairt an fheirmeóir go rabh sin máit go leór. Annsin thug an feirmeóir a chuid airgid do agus thoisigh sé ar a aistír. Nuair a shroic a fear a thír fhéin béigean do siubal mar na rabh traenacha ann sán ám sin Nuair a tháinig an fear go dtí a áit comnuidhe féin chonnaic sé a bhean agus a mhach amuigh ins an pháirc. Chuir siad fáilté roimhe agus nuair a bhí tamaill comráidh deantá acú tharraing an fear bheart [?] as a phóca. Dubhairt an fear gur sin [?] beart a cuir bean an [maigu]?
    Peadar Ó Dubtaigh