Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall

Is ní rabh i bhfad ag déanamh réidh.
    Nuair a bhí an chuid eile aca cíortha sliota
    Bhí mé fhéin is mo bhunal imbealach atha féith
  2. Scéal

Bhí gasúr beag ann uair amháin 7 bhí sé ag teacht i'na bhaile ón sgoil. Bhí sé ag siubhal go ciúin agus é ag amharc uaidh ar gach taobh de.

Sgéal.
    Bhí gasúr beag ann uair amháin agus bhí sé ag teacht i’na bhaile ón sgoil. Bhí sé ag siubhal go ciúir agus é ag amharc uaid ar gach taobh de. Nuair a bhí sé fá ghiota de’n bhaile sonnrughadh sé ar spéir ag éirighe dorcha agus níor bhfada gur toisigh an tóirneach. Thug sé dó na bonnaí e comh tiugh géar is tháinic leis, agus nuair a bhí sé ag a thigh bhí a chroidhe ar bhárr a goib leis le tréan eagla. Annsin thoisigh sé i sgairthigh amach. “A mhamaí, a mhamaí” dean deifre, dean deifre, nó cá deireadh an tsaoghail ann”. “Agus ca bhfuil tú ag dúl a rún”. “Isteach faoi’n leabhaidh ar ndóigh nach h-é sin an áit a dhteachaidh mé fein agus Úna an t-am deireannac a dubhairt tusa go rabh deireadh an t-saoghail ann
    Pádraig P. Ó Dubhthaigh
    Torlach Ó Dubhthaigh