Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an bhean agus an bhó morán níos aoirde na murnan Sheamuis. D’imthig deireadh acu síos an casán leis an bhó Cuir an bhean beag bo isteach imboitheach. Anois a Anna mo croidhe a mblighthe tusa an bhó seo. Blighthidhe ma thabharann tú ceart beag damh. Theisbean an bhean bheag an dóigh le blighe do Anna. Thoisigh Anna agus blighe an bó. Thugh sí an bhainne dón bhean bheag agus d’iarr an bhean bheag ar na páistí a teacht isteach ‘un toighe léithe. Nuair a bhí siad ag teacht as an bhoitheach, chonnaic siad an piobaire na suidhe ar geága an crainn. D’fiafruigh sé do Eamonn caid’n port a ba maith leis. Dubhairt Eamonn “Na beacha imeasg na gcrann”. Maith go leor arsa an piobaire. Toisigh sé. Shaoil na paistí nar cualaidh siad aon purt a bhí ioncurtha leis an cheann a sheinm an piobhaire sidhe. Stad sé sa deireadh agus d’iarr an bhean bheag arís ar na páisti a teacht léithe. Ba maith liom sa arsa Anna an piobaire a béith
    Brian Ó Dubhthaigh