School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

1. Anns an t-sean am bhí coinneaduidhe ina chómhnuidhe neas den áit a bhfuil scoil Mhín a'Bhealaigh anois. Bhí sé faoin tighearna talaimh a bhí 'na chomhnuidhe anns na Cealla Beaga. Do leagadh an teach seo tamall ó shoin acht tá cuid de na stáblaí agus an chantlann le feiceáil go foill. Níl siad gleasta suas mar bhí siad fad ó, níl ann acht go bhfuil na ballaí ina sheasamh.
    Bhí an coimeádaidhe ar shiubhal lá amháin, bhí gnáithe éigin aige anns na Cealla Beaga, Ba ghnáthach leis bheith amuigh go mall san oidhche go minic, agus bheadh a mhná ag fanacht air. An oidhche seo. Bhí sí na suidhe ag fanacht ar a chéile. Bhí sé fa thuairim do-dhéag san oidhche nuair a chonnaic sí solas choiste ag teacht. Shaoil sí gur bé a chéile a bhí ag teacht mar bhí an cóiste leis go minic ar na
    Seán Ua Gallchobhar
    Feirmeoir