School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. Bhí fear in a chómhnuidhe i Mhín na Coilleidh i bPáraiste Árd a Rátha fa thuairim céad bliadhain ó shoin. Darb ainm Séarlas Ua Gallchobhair. Bhí sé amuigh ga luath maidín amháin ag buachailleacha na mbó ar thaobh an bhealaigh mhóir. Maidín deas the a bhí ann i mí na Bealtaine.
    Bhí sgairte caorach ar thaobh an chnuic agus bhí sé ag amharc orra. I bpreabadh na suil thóg na caoirigh uilig a gceann, agus d’imthigh siad le rása. Shaoil seisean ar dtús gur sionnach a bhí ann ach igcionn tamaill chonnaic sé an taírt ag teach ann uas an cnoc. Bhí si cosamhail le fainne mór dubh agus comh mór le roth cairce. Chuaidh se thart le na thaobh agus coidé bhí ann ach eascon mhór agus greinn rubaill aici na beal féin. Chuaidh sí isteach san lich beag atá suidte san bhaile seo fos.
    Dfág sí lorg tsanna ar an talamh, lean seisean an lorg seo go barr an chnuic, agus fhad le lich beag eile atá annsin. B'furus a
    Pádraig S. Mac Niallghuis
    Éamonn Ua Gallchobhair