School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. “Cill na mBan”.
    Seo an tainm atá ar sean roilig atá san taobh uchtar de’n baile a dthugtar “brácaigh” air. Tá an baile seo suidte i bParáiste ÁrdaRátha i gconndae Thír Chonaill, agus tá an tsean roilig fa thuairim leach-mhíle ón mbaile mór.
    Seo an scéal atá innite fan chill seo.
    San am fad ó nuair a bhí na Fiana in Éirinn bhí cáislean adhmuid aca cómhgarach do’n áic seo. Bhí siad amuigh a seilg lá amháin, mar ba ghnáthach leo, agus d’fág siad feor amháin san cháislean mar gárda. Bhí scaifte ban san caislean fosta.
    Lá an te a bhí ann agus bhí an fear seo na shearamh taobh amuigh den doras agus píce in a láimh aige. I gcuinn tamaill thuic sé na chodhladh. Tháinig cuid de na mnaibh amach ar an dún. Thug siad fa dear caidé mar bhí an scéal agus rinne siad suas go ni mreochaidh
    Seán Mac a' Ghoill
    Feirmeoir