School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. Bhí beirt fear san cheanntar seo tamall maith ó shoin agus bhí an dúil aca anns na cárdai. Bheadh siad amuigh go luach agus go mall gach oidhche san geimhreadh ag imirt. Tá an bheirt aca marbh anois acht fuair mise an scéal ó dearbhrathair fhir amháin aca acú in a chomhnuidhe go foil i seas can no gréine – on baile is neise do mhín a bhealaigh.
    Deirtear go raibh an beirt aca an mhaith ag imirt, agus ba ghnáthach leobhtha mórán airgid a dheánamh ar an imirt. Deirtear fosta nach raibh siad direach san imirt agus gur le sin an fach a déirigh leo go maith.
    Bhí an bheirt aca ag teach abhaile oidhche Sathairn amháin fa thuairam an mheadhan oidhche. Oidhche bhréagh gheal a bhí ann. Bhí an gealach ag soill siughadh agus bhí rud beag seaca ann. Bhí siad ag cainnt eattora fhéin fan chluiche a bhí aca san oidhche sin. Bhí fear amháin aca agus bhí leach – choróin [?]aillte aige, agus bhí an néid ceadna bhuaidhsé ag an fear eile.
    Bhí sean droichead an an bhothar
    Peadar Ua Gallchobhair