School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. Bhí fear san baile seo am amháin agus thóg sé teach úr. Bhí sé na chómhnuidhe tamall beag ins an tigh seo nuair a thug sé fa dear go raibh rud éigin cearr.
    Achan oidhche indhiaidh a dúl a luighe de, cluinfead seo an ghleo ar fad thart fan teach. D’éirigh sé go minic ach ní raibh aon rud le feiceáil.
    Tráthnona amháin ag tuitim na h-oidhche bhí sé ag teacht abhaile agus obair an lae criochnuighthe aige. Casadh fear beag air ar an tsráid agus labhair sé leis mar seo.
    “Caithifidh tú an teach seo a athrú” arsan fear beag, tá sé tóghta ar mo chuid talaimh. Caidén doigh adtig liom sin a déanamh ars an fear, nil sé criochnuighte agam ach seachtínoin amháin. Caich mó iomlan mo chuil airgid ar an obair agus anois níl pinginn raudh agam. Le na chois sin, níl bó agam no bainne ac oiread, agus da bfuighinn fir
    Seán Mac Geittigean
    Feirmeoir