School: Mín an Bhealaigh (roll number 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Donegal
Pádraig Mac Niallghuis

1. Tá mórán tobar san chonndae seo, agus tá ceann amháin ins na Cealla Beaga. Tá sé ainmnighthe ó "Naomh Cóitlín"
    Téidheann mórán daoine fhad leis an tobar seo leis an stáisiún a dhéinimh. Deirtear go bhfuil an chumhacht ag an Naomh seo do dhaoine atá amuigh ar an fhairrge mhóir.
    Tá scéal innste fá bhean éigin a chuaidh fhad leis an tobar seo fad ó shoin. Bhí a ingean ar luing ag dul go dtí'n Oileán Úr. San am sin ní raibh na bádaí comh maith agus tá siad anois, mar ní raibh long gaile ar bith ann, agus s'iomadh ceann aca a chuaidh go tóin na fairrge. D'éirigh stoirm mhór agus cuireadh síos an long. Ní raibh duine ar bith sábháilte ach an cailín seo. Deirtear go raibh a máthair ag padaireacht ag an tobar san am ceadna.
    Éamonn Ua Luig
    Feirmeoir