School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mhaigh Eo
Pádraig Mag Shamhráin

1. (continued from previous page)
    Tá an tobar beannuighthe ar an teorainn idir Cheathramhadh na gCloch agus Cill an Ghailleagain. Tá sé cruinn mar bhéál buicéid agus tá sé leibhéalta leis an talamh.
    Naomh darbh ainm Gailleagan a bheannuigh an tobar sin. Deánann daoine turas an 15adh Lughnasa. Seo an chaoi a ndéanann siad é: Nuair a ghabhann an duine ag an tobar, beannuigheann sé é féín leis an gcrois, agus deireann sé lán a phaidrín d'urnuighthe. Annsin ar an taobh amuigh tugann sé turas thart ar tobar naoi n-uaire. Annsin léighean sé ag an tobar agus deireann sé an paidrín. Fágann sé pighinn nó biorán ag an tobar.

Eibhlín Ni gCraith
    Port an Chlumhaigh