School: Páirc na Cille (roll number 13700)

An Bóthar Salach, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Tóláin

1. Comhgharach do roilig Teampaill Maoil tá dá thobar a deirtear go bhfuil beannuighthe. Tobar Naomh Cháit a ghlaoidhtear air. Taobh leis tá tobar eile acht tá sé níos mó ná a ceann sin. Deireann muinntir na h-áite go bhfuil an ceann beag i bhfad níos contabhairtighe ná an tobar mór. Níl aon bhun san dtobar.
    Tá pota mór ar crochadh ar chrochán os cionn teineadh a ceaptar go bhfuil ann. Sgaithte ní bhíonn sé le feiceál chor ar bith. Tá iasg ann freisin leis na cianta. Thug fear de mhuinntir Breathnaigh buicéad uisge abhaile ó'n dtobar úd lá. Thárla go raibh iasg san uisge agus thug an fear abhaile leis é. Chuir sé síos ar na sméaróidí é le'n a róstadh. Ní raibh sé acht leath rósta nuair a léim sé de na sméaróidí. Amach an doras leis agus síos go dtí an tobar. Tá sé ann ó shoin agus
    Máire Nic Éinrí
    An Leargain Mhór, Co. Mhaigh Eo