School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. I rith na h-oidheannta fada Geimhridh bíonn cluithchí ar siubhail cois na teineadh. Lastar cipín fada sa dteine acht múchtar an lasair, mar sin bíonn bárr dearg air. Suidheann an lucht spóirt thart ar an dteine, agus cuireann siad an cipín ó dhuine go dhuine. Glaoidhtear "Jack" ar an gcipín agus deirtear go bhfhuighidh an duine bás go luath á gheibeann sé bás in a lamha.
    Tá cluithche eile lé cipín lasta. Casann duine an cipín thart agus déanann fainne mhór. Leantar de agus "Digán Dé" ar siubhail i aith an ama. Ma mhinic a chasadh na sean mna cipín lasta lé h-aghaidh an leinbh.
    Nuair a cruinnigheann na paistí i dteach éigin bíonn a spórt féin acu. "Dallóg" a n-imrightear go mór mhór. Cuirtear píosa éadaigh a shúile dhuine chun nach mbeadh sé indhon feachaint. Ritheann na paistí go léir thart. Teigheann siad ar chúl an dorais, nó faoi na
    Máire Ní Éinrí
    Seán Ó Dubhchair