School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Buachaill agus na síoga.
    Bhí buachaill óg ag teacht abhaile go mall oíche amháin in dhiaidh bheith ag imirt cártaí (cas sochraide). Bhí air glean a thrasnú ar a bhealach. Bhí síoga sa ngleann seo agus bhíodar ag amhránaíocht agus ag damhsa.
    Tharla go raibh ceann de na síoga ina suigh ar chloich agus í ag cíoradh a chuid gruaige. Nuair a chonaic sí an buachaill gheit sí agus rith sí. Thit ann chíor álainn a bhí aice agus rug an buachaill air. Bhí áthas an domhain air ag dul abhaile leis an gcíor, ach bhí brón air gan mórán moille.
    Bhí sé ina chodladh go sámh ina leaba nuair a thosaigh na síoga ag glaoch agus ag caoineadh taobh amuigh. Dúirt siad mura gcuireadh sé amach an cíor dóibh go maróidh siad é. D’éirigh sé arís agus chuir sé an cíor amach faoin bhfuinneog.