School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Na Sidheóga
    Is mó sgéal atá ann faoi sidheóga mar a leanas. Uair amháin do bhí fear ann, agus ní raibh san dteach ach é féin agus a mháthair. Oidhche amháin bhí sé amuigh go dtí a dhó dhéag a clog. Dob é Oidhche Shamhna a bhí ann agus bhí na sidheóga amuigh. Bhí sé ag dul tré na páirceanna agus chonnaic sé sean dún.
    Chuaidh sé isteach agu sé go h-an uadarasach ar fad. Chonnaic sé banrioghan agus buidéal fíona in a lámh aici agus chuir sí fáilte mhór roimhe. "A Séan Ó Bhrian, tá cailín deas annseo agus chuirfeadh sí ionghadh ort tá sí comh áluinn sí." "Teasbaín dom í lé do thoil! arsa Séan. "Tá go maith" ar sise agus thóg sí isteach é chuig sean séomra. Annsin a chonnaic sé an chailín ba dheise dá bhfaca sé ariamh. D'eiteall siad leis go Sasana agus bhí siad leis an chailín do thabhairt leo. Tar éis tamaill bhí siad
    Máire Ní Níoláin
    Micheál Ó Níoláin