Scoil: Páirc na Cille (uimhir rolla 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

Ar an leathanach seo

1. Deirtear má chuireann duine fuil circe ar faithní go n-imreochaidh siad. Comh luath is a gearrann duine a chos, má cuireann sé píosa coirce ar a bhárr agus agus I a ceangailt le píosa éadaigh go scopaidh an fuil ó bheith ag teacht. Déarfhadh seanóir leat go bhfuil comhacht sidheóige ag an seachtadh mbuachaill de clann seachtmhar mbuachaillí. Nuair a bhíonn dealg I gcos duine, cuirtear teanga sionnaigh leis chun é do tharringt amach. Dá mbéadh pian ag bhuin tugtar luibh dárbh ainm dó 'garlic'. Dá mbéadh faithinne ar dhuine castí ribe gruaige bó iarr air. Freisin cuireadh siad seacht dís coirce sa geré mar leigheas ortha.
    Áine Ní Ruadáin
    Cúl na Gréine