School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. (continued from previous page)
    puth arádh “Go raibh an lios tré theine.” Ní túisce a chúala an páiste í ná léim sé as an gcliabhán agus amach leis agus tháinig an páiste ceart isteach
  2. puth arádh “Tá an lios tré theine.” Ní túisce a chúala an páiste í ná léim sé as an gcliabhán agus amach leis agus tháinig an páiste ceart isteach.
    Úna Breathnach
    Máire Breathnach
    Páirce na Cille
    Béal Casa
    ___________________
    Smaointe Eile.
    ___________________
    Fadó núair a thosnóchadh páiste ag sríchadh deárfadh na sean daoine " Dia Linn " mar cheap siad go raibh na sídheóga ag iarraidh an páiste a thógáil.

Núair a bhíodh páiste ag gol freisin déarfadh na sean daoine " Guirm thú " nó " Guirm is caistreamh mic mo Leinbh ". mar cheap síad go raibh na sídheóga ar a thóir.

Dá mbéadh duine tinn ar feadh bliadhna déarfadh na daoine go raibh sé léis na sídeóga agus gur fhág síad sean-duine ina ionad. Bhí paidreacha ag na daoine freisin chun "warts" ( Faithne " ) do chur as do láimh agus sé seo ceann:-

" A uisge cloch gan iarraidh ní tú atá mé ag iarraidh ach ó casadh orm thú cuirfhidh mé trí braonacha orm inainm Dé, Mhuire, is Pádhraig. "
    Úna Breathnach
    Máire Breathnach