School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Ar an dara lá déag de Mhí na Shamhna 1839 thárla stoirm mhór agus tugtar Oidhche na Gaoithe Móire ar an oidhche ó shoin. Tá an oidhche úathbhásach úd igcuimhne cuir de na sean daoine fós. Sul ar thosuigh an stoirm d'eirigh an spéar go dorcha agus thosuigh an tóirneach agus an teinntreach.
    Bhí gach aoinne ar ghlúnaibh ag guidhe gur thosuigh an ghaoth ag séideadh agus an fhearthainn ag tuitim go trom agus is annsin a ghabh an eagla is mó iad. Lean sé mar sin ar feadh trí úaire nó níos mó agus croidhe gach duine amuigh ar a bheál. Is mór an díoghbháil a deineadh an oidhche sin. Do séideadh an díon de thigh amháin agus ní fios dom ar marbhuigheadh [?] dá bárr. Do leagadh alán crann ar an mbóthar an oidhche sin agus bhí
    1. processes and phenomena
    Áine Ní Ruadháin