School: Páirc na Cille (roll number 13700)

Boherhallagh, Co. Mayo
P. Ó Tóláin

1. Tá alán cómharthaí aite de'n aimsir ag na sean daoine agus asta sin is é leó innsint an sórt aimsire atá lé teacht. Tá fhios acú an úair a mbéidh fearthainn, sneachta, nó sioc. Seo iad na cómharthaí mar a chúala mise iad.
    Réaltóga go geal sa tráthnóna sin cómhartha seaca. Déarfadh seanóir leat dá gcloisfeadh sé an sionnach ag tafaint gur cinnte go dtiocfadh sneachta. Má bhíonn slúagh mór faoileánn bailighthe í dteannta a chéile san aer ag sgreadghail go géar deartear go mbéidh fearthainn trom againn. "Ceó gorm cialluigheann sé sin go mbeidh brothaill thar bárr againn. Má tá na fáinleóga ag eiteall go h-árd sin cómhartha go mbéidh an soineann againn. Núair a thagann an spideóg go dtí an doras ar theacht an Gheimhridh béidh sneachta go lúath againn. Sioc bhán seésin a chialluigheann fearthainn. Dá
    Áine Ní Ruadháin
    Coollagagh, Co. Mayo