School: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

1. Sgéal
    Bí cailín ann uair amháin agus bhí teach agus giota deas talmhan agus neart eallach [< callach] aiche. Bhí trúir féar ag teacht ar cuairt chuici [< cuairt] gach oidhche ar fadh achair fada, taillúir, feilmeóir agus gréasaidhe [< greasaidhe]. Bhí [< Bí] an taillúir bearrtha agus glan is an gréasaidhe [< greasaidhe] glan acht bhí an feilmeóir bocht tuirseach salach brocac [< brócac] tar éis obair an lae agus é go cúl-uaigneach [< cul-uaigneach] freisin. Bhí gac fear acha ag ceapadh go raibh an bhean óg mór leis féin agus shíleadhar nach raibh seans ar bith ag an bhfeilmeóir [< feilmeóir]. Táinigheadar oidhche agus do labhair an cailín óg leóbha. "Tá sibh ag teacht annseo le achar fada agus beidh suipéar mhait le bhúr [< núr] n-agaidh san oidche amáireach le congnamh Dé" ar sise. Ar maidin la'r na bhaireach tar-éis a bricfeasta ghléas sí suas í [< i] féin mar tinncéir agus chuaidh sí chuig an taillúir ag iarraidh déirce. Dubhairt [< Dubairt] sé nach raibh rud aige lé thabhairt dí acht píosa beag éadaigh. D'imthigh sí annsin go ndheachaidh sí chómh fada leis an ngréasaidhe [< ngreasaide]. Diarr sí déirce uaidh agus thug [< agus agus tug] sé pisín leathair dí. Chuaidh sí annsin go dtí an feilmeóir agus díarr sí déire uaidh [< uaid]. Thug an feilmeóir arán agus bainne agus tae dí. Thug sí [< sé]
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Séaghán Ó Teadair