School: Naomh Seosamh, Shrule

Shrule, Co. Mayo
Mícheál Ó Reachtaire

1. (continued from previous page)
    abhaile iad go léir. An oidche tháinigh na fir isteach. "Tabhairfidh [< Tabairfidh] mé suipéar díobh anois" ar's an bean. Leag sí síos an pisín éadaigh don táillúir, an pisín leathair don gréasaidhe [< gréasaighe] agus an tae agus na rudaí eile don fheilmeóir. Níor fhan [< fan] focal ag an ngreasuidhe na ag an táillúir agus chuaidh síad amach. Phósad an feilmeóir annsin, leis an gcailín óg.
  2. Sgéal.
    Tá sean sgoil cois claidhe i "Gort na bPiseán" in aice le "Dreac Cluain". Sé ainm an mháigistir a a bhí ann "Ó Fathaigh" Bhí Ó Reachtabhra an file ag an sgoil uair ámháin nuair a bhí sé thart annseo.
    II
    Bhí sgoil anbhruith in nDealgan ag aimsear an "Gortadh Mhóir". Aon Caitliceach a d'iompóchadh a creidheamh gheobhfadh sé anbhruith. Bhí sagart i Sruthar agus ruaig sé na Protusdúnaigh as an áit. Rinneadh amhrán faoi'n sagart agus seo píosa de'n amhrán. Three cheers for Father John The jumpers will be soon all gone. Powder and shot will shoot them all
    Tomás Ó Cnámhtáin
    Máire Ní Cnámhtáin