School: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Adrigole, Co. Cork
Muircheartach Ó Séaghdha

1. (continued from previous page)
    agus sa deire bhuaidh dream na h-áite seó ar an gcuid eile agus thugadar an bhean abhaile agis go bráith le dream porláirge ag rith.
    Bhí an sean bhean sa chogadg agus an fear sa chogadh leis is dócha agus b'iné an ah authin sí é.
    Seán Ó Súileabháin d'innis an scéal seo dhom. Ta Séan caogadh bliain anois.
  2. Bhí bean na cómhnuidhe san Oileán Mór fadó, agus bhí aon mach amhain aice. Bhí sé sin ag obair i mbád agus uair amhain do cailleadh an bád agus marbhuigheadh an mac. Annsan do an mháthair ag ologón agus ag caoine, agus bhíodh sí anáirde ar chnotánibh ag glaodach air cun teacht chuiche agus ag glaodach ar Dia cun é a chuir chuiche.
    Oidhche amhain bhí sí istig le thais na teinne ag gol agus ag glaodach air, nuair do buail sé isteach. Thuit an mhathair o laige. Annsan do labhair an mac, agus dubhairt sé. "Anois táim tagaithe agus ní labharfá liom. Is mór an triobalóid a cuiris orm chun mé teacht, agus ar feag
    Conchubhar Ó Súileabháin
    Cappaleigh North, Co. Cork