School: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Adrigole, Co. Cork
Muircheartach Ó Séaghdha

Bhí beirt fear an fadó agus drithearacha do beadh iad le na céile

Bhí beirt fear an fadó agus drithearacha do beadh iad le na céile agus sé an ainm a tugathar ortha ná an fear Beag agus an fear Mór. Fear ana shuarach do beadh an fear Mór agus bhí éad aige ag a drithear agus mar sin do bhíodar ag treid i gcómhnuidhe.
    Lá áirigthe do chuir an Fear Mór an fear beag isteach i mála agus do chuaidh sé fé dhéin locha chun é do bádhadh, ach nuair a bhí sé chun an Fear beag do chathamh amach do chonnaic sé grí agus as go bréadach leis in indhiaidh agus do leig sé fear na mála air an dtalamh ag screadaig.
    Ansan do chualaigh an Fear Beag tréadaidí do labhair sé agus dubhairt "Nach bhreád domsa bhot ag dul go Flathas Dé i mhála, Nuair do chúaladh an taoire cad dubhairt fear na mála, do dhíarthaig sé air an fear beag é féin do leigint isteach agus go dtabharfhadh sé gach rud abhí aige mo chaoire agus mo bhath. "Tá go maith" arsan Fear beag, "Téar isteach", do chuaigh an fear bocht isteach agus do cangal an Fear beag an mala agus as go bréach leis abhaile leis na beithideacht agus é go sásta