School: Clochar na Trócaire, Ceann tSáile (roll number 4572)

Kinsale, Co. Cork
An tSr. De Pazzi

1. (continued from previous page)
    mbaoghal. Cheap an captaen gurb í an chloc fé ndear an mí ádh san agus nár cheart do í iomcar leis, ón dtobar in aon chor. Leis sin d'fhill sé láithreac agus chuir an chloc thar n-ais san áit nar bhfuair sé í. Bhí sí ann go dtí le fíor déanaidhe. Nuair a bhí an falla atá timcheall an tobair dá dheisiú, d'arduigheadh í agus tá sí in easnamh fós.
    Fadó thagadh daoine as gac áird ag tabhairt na turais ag an dtobar, trí h-uaire sa bhliadhain. Deirtear gur leighiseadh ana chuid duine ann. Creidtear fós go bhfuil leigheas san uisge. Tá sé mar nós ag daoine atá ag fágaint an bhaile seo cun cur futha idtír iasactha, buidéal den uisge do bhreit leo. In aice leis an dtobar bhí tor ag fás ar a bhfagadh na daoine a leighiseadh cuimhneacán éigin mar bhuidheachas ar ar deineadh ar a son.
    Sinéad Ní Bhuadhaigh
    Kinsale, Co. Cork