School: Cnoc Sceach, An Léim (roll number 10603)

Knockskagh, Co. Cork
Ss. Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    tíre ná mar a dhein (?) roinnt blianta roimhe sin. Tá sé mar sin riamh ó shoin agus ní dheaghaidh aoinne a cuardach le h-eagla na h-eagla go raibh an phláígh i dteannta an óir.
  2. Seán Máighistir 's ó Coileáin a cur na franncaigh a 'teampaill Mhiodhrais. 'S amhlaidh a thánadar isteach ó'n bhfairrge 'na gceadta 's na mílte. Ní fheadfaidís aon corp, olc ná maith a cur ann le neart franncaigh mar d'iosfaidhe gach pioc de láithreach bonn. Bhíodh eagla ar aoinne dul isteach sa roilig cómh maith. An lá seo bhíodar chun duine éigin do chur ann, agus bí eagla ortha dul isteach sa teampuill le na franncaigh agus d'iarradar ar Sheán Máighistir iad dhíbirt as. Dubhart Seán Máíghistir leogaint dóibh go dí maidin ambáireach. Maidin Domhnaigh a béadh ann agus go gcurfheadh (?) sé féin amach iad annsan. Thánaig sé ar maidin, agus an ghrian ag éirighe, agus bhí slat bheag na dhorn aige, agus do bhuail sé isteach 'na lár agus choimeád sé iad amach uaidh, agus bhí na daoine go léir ag faire air ós na claidhtheacha, agus eagla ortha teacht isteach. Dubhairt
    Seán Mac Cárthaigh
    Aghatubrid More, Co. Cork