School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    mór iseadh é ag dul síos fe'n dtalamh agus deirtear go raibh na Fianna istig ann. Bhí ana cionn ag Gráinne do Diarmuid Ó Duibhne act do bhí cionn ag Fionn mac Cúmhaill do Gráinne agus bhí sé cun í do pósadh. Mar sin do rith gó dtí áit ins an gnoc ar a dtugtar Faill na Breac in Eadargóil agus ón áit sin go dtí Albain agus d'fhan sé dhá blíadhanna annsan do dtí go bfuair Fionn Mac Cúmhaill bás. Annsan táinig Díarmuid agus Gráinne thár-nais. Deirtear gur go dtí an paróiste seo a tainig sé ar dtúis. Go dtí faill na Breac an áit ón ar cuaidh sé agus ó san cuaidh sé go dtí an cnoc agus cuir sé fé i dtigín beag le Máire Ní Shúilleabháin
  2. Bhí alán tighearnaí talmhan san áith seo ceann in diaidh cinn go dtí níos lugha ná triocadh bliadhain ó shoin nuair a cuireadh deire leo le ceannach na talmhan ag Coimisúin na talmhan agus bí gráin ag muinntir na h-áite dóibh, ní nach iongnadh san mar is minic a cuiread daoine bochta as a gcuidh talmhan núair ná bíod an cíos aca le tabhairt dóibh agus dá mbeadh alán talamh ag duine bocht tógfaidís é agus roinnidis idir a gcáirde féin é, gan leat-pingin do díol as. Úair
    Treasa De Blach