School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    sí an gráinne do beiruighadh agus núair a bhí se beirighthe aicí thug sí an leittean dá clainn. Bí fíos aici annsan ná beadh aon arbhair cuicí an bliadhain na diaidh ach cad a dhein sí ach an cáthad do chur agus bí barra breág aici an bliadhain na diaidh agus sin é an fáth go glaodtar Ros Cáthadh ar an áít ó shoin amach.
  2. Oidhche amháin bhí mo sean-áthair ag ínsint sgéaltha mar geall ar an sean aimsir agus d'fiafruigheas de rud insint dom mar geall ar deallramh an paróiste seo fadó agus seo mar a innis sé dom. Leat slige suas an cnoch tá páirceanna beaga agus iomairí ortha tá cablach tamall beag uatha san agus d'innis mo sean athair dom go raibh daoine in a gcomnaidhe ann fadó.
    Ní raibh ag na daoine an uair sin leis ach bothar gan mhaith cun dul mórthímceall
    Treasa De Blach