School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (continued from previous page)
    na crainn go léir is do dhein sé tig breágh d'adhmaid dó féin des na crainn. Do mhair sé an na h-ainmhidhe fiadhain a bhí ann agus is é do dhien an céad abha agus is as an abhainn san a n-ólfadh sé, bhíodh deoch a dhóithin aige in aon chuma agus biadh breágh foláin.
    Bhí Túirín na Gréine lom ar feadh cúpla bliadhna i na dhiaidh sin agus annsan d'fhás féar air. Do pósadh an fear so agus bhí clann aige agus nuair a bhíodar san aosta do pósadh iad san arís agus is ó'n bhfear san a tháinig go Túirín na Géine ar dtúis a tháinig na daoine go léir atá ann anois.
  2. Táim im chómhnuidhe i gCúilíarthach. Tá sé ana chnucach annso is annsúd agus sé an ainm atá ortha ná "strícin na rithe" ar an dtaobh theas agus Cnocán Lochtaig" idir
    Cáit Ní Mhathghamhna
    Coolieragh, Co. Cork