School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. San am fadó do bhíodh sé ana chruaidh ar na daoine. Do bhíodh síad ag obair ó mhaidin go h-oidhche gan aon stad. Nuair a thagadh am na prátaí. D'eirighidis roimh eirighe gréine agus do dhéanadh síad an teine agus do chrochaidis corcán prataí air. Do téighidis amach annsan ag baint na prátaí agus nuair a bheadh smuit aca bainte do thiocaidis isteach arís. Do leigidís na prátaí beirithe amach ar an mbórd agus d'itheadh síad iad. Uaireanta eile do bhíodh cístí mine aca agus do glaodis ortha cístí buidhe. Is é seo saghas cístí eile a dheinidis. Ar dtuis do líonaidis corcán uisce agus do crochaidis ar an dteine é, do leigidis annsan é go dtí go mbiodh sé teasaidhe Annsan do geibhidis min mín agus min garbh. Do chaíthidis isteach san uisce iad agus meascaidis trí na céile iad le
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Tooreennagrena, Co. Cork