Scoil: Duíbhlios

Deelish, Co. Cork
Seán Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Tá feirm mo Athar suidhte 3 mhíle ar an dtaobh thúaidh do Dhromdaliag. Tá ceítre paírceanna ar an dtaóbh thúaidh d'ár dthigne agus tugtar "LEACHA," ortha. Tá CROC MHULLAIGH ar aghaidh an tighe amach agus is sé brigh atá leis san na go bhfuil sé ar mhullach Chnuic. Tá PÁIRCH SHAM againn agus tá seána thig na haiche, agus is dóich liom go raibh Sam éigin na chomhnuighe ann, agus go ráibh an phairch san aige. Tá PÁIRCH na gCLOCH againn agus dúbhairt mo Shean-Athair liom go raibh alán cloch ann fadhó, ní'l ceann achu ann anois.
    Tá páirch eile in aiche na páirche san agus an "DROMÁN", a tugtar uirtí.
    Tá an FAÍLL DEÁRG againn, agus ATHA na nEACH.
    Tá dha pháirch in aice a chéilé agus NA PAIRCHEANA DHÚBHA a tugtar ortha san. Agus tá PAIRCH an RICH againn in aiche an phortaigh atha sé agus dúbhairt mo Athair liom gur ins an pháirch san a deanfhaidis an cruach móná.
    Deelish, Co. Cork
    Pádraig Ó Dálaigh