School: Cuileannach (C.) (roll number 2708)

Cullenagh Upper, Co. Kerry
Bríd, Bean Uí Chochláin

1. Táim im-chómhnuidhe i mbaile fhearainn "Ceathrú na h-Abhann." Tá an baile sin suidhthe i lár Pharóiste na Tuatha. Níl ach chuid beag de tighthibh ann anois, cé go raibh alán acha ann aon uair amháin. Tá slinne ar chuid des na tighthe, agus tuighe ar cuid eile acha. Tughthar an t-ainm sin ar an áit:- mar tá an ceathramhadh chuid den "abha Mhuilinn" ag rith trídh.
    Níl ach cúpla sean daoine in-a gcómhnuidhe ann anois. Tá siad ós cionn ochtmhad blian d'aois. Is féidir leó scéalta d'innsint i ngaedhilge agus i mbéarla. Siad na h-ainmneacha atá ortha ná:-
    Séamus Ó Chonchubhair, Ceathrú-na-hAbhann
    agus
    Donnchad Ó Dughbhall, Ceathrú-na-hAbhann
    Tá alán sean-fothracha tighthe ann, cuir i gcás:- tigh "Pádraigh Sheáin," tigh "Pheig," agus "Caisleán Corraigh. Deirtear gur chuaid alán daoine go