Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

Ar an leathanach seo

1. Tá ceatharar taillúirí sa ceanntar seo, duine i Drum, duine i Glenaghue, agus beirt i gClochán. In a dtighthe féin a dheineann siad na h éadaighe acht fadó is amhlaidh a cuaidh na tailiúirí go dtí na tighthe cun na h éadaighe do dhéanamh. Siad seo na h úrlisí atá ag na tailliúiré ineall fuaghála, siosúir, snáth, snáthaidí agus méarachán gan tón. Bhí lión ag fás sa ceanntar so timcheall seasgadh blian ó shoin agus do dheineadh na daoine léinteacha agus vithlíntí as an líon. BÍonn eadaig le díol ag na tailliúirí cin na h-éadaighe do dhéanamh, acht uaireannta ní bhíonn éadaig le díol ag cuid acu.
    Diarmuid Ua Gráinne
    Gleann Seanchoirp, Co. Kerry
    Mícheál Ua Gráinne
    46
  2. Tá beirt tailiuírí ins an paróiste seo. Deineann siad culaith éadaig. Nuair a theastuigheann ó duine culaith éadaig do cur á dhéanamh don táilliúir ní folaír do an éadach do ceannach agus an snáth agus na cnaipí. Bíonn an tailliúir súidhte ar an mbórd agus a dhá chois treasna a céile. Bhí tailliúir i bparóiste Baile Dubh fadó. Bhí tigín beag aige agus ní raibh
    Seán Ua Murcadha
    Máire Bean Uí Murcadha