School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Timcheall an bhliain 1814 do chómhnuig bean darbhainm Loingsigh í gCiullineach. Bhí inghean amháin aice agus fuair sí breóidhte agus bhí sí breoidhte ar feadh tamaill mhaith...

Timcheall an bhliain 1814 do chómhnuig bean darbhainm Loingsigh í gCiullineach. Bhí inghean amháin aice agus fuair sí breóidhte agus bhí sí breoidhte ar feadh tamaill mhaith. Bhíodar ana-bhocht mar ní raibh ain fear sa tigh chun obair do dhéanamh agus chun airgead do sholáthar. Bhí bean sa cómharsanacht a bhí ann-mhaith dóibh. Tagadh sí gach aon la chun aire a thabhairt dí. Ní fhéadhfadh an máthair aon smacht a cuir ar a ingean. Ní theasbainfadh an ingean a lamh in-aon chor di ac do thuig an bean a bhí ag tabhairt aire dí go raibh rud éigin bun ós cionn leis. Sa deire dubhairt an cailín narbh í cailín an tíghe in aon cor í, agus gur Muircheartach ó Cíll-Áirne í. Dúbhairt sí
    Seán De Baróid
    The Mall, Co. Kerry