School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (no title)

Tá loch ar an dtaobh eile do cnoch na connaire. Loch an Phedléra ia ainm do. Is amhlaidh a bhí fear thíos sa clochán agus Pedléir dob eadh é...

Tá loch ar an dtaobh eile do Cnoch na Connaire. Loch an Phedléra is ainm do. Is amhlaidh a bhí fear thíos sa clochán agus Pedléir dob eadh é. Do bhí alán airgid aige agus bíodh alán daoine ag iarraidh breith air chun é do robáil.
    Lá amháin do bhí sé ag dul go Tráighlí. Do thug a bhean raol do go raibh poll ‘na lár. D’imthigh an Phedléir leis go barr an Chnuich. Do bhuail beirt fhear leis agus do rugadar air. Do bháitheadar é í loch. Do ghoideadar a chuid airgid. Nuair ná raibh sé ag teacht abhaile tréis coithchíse do cuaidh a bhean go dtí Tráighlí féachaint an bheadh sé ann.
    Níor fuair sí tásc na tuaisisc
    Pádruigh Ó Muircheartaigh