School: Scoil na mBráthar, An Daingean (roll number 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. Bhí fear ag maireachtaint í Ráth an Áin timcheall céad blian ó shin. Cíomhánach an ainm a bhí air. Bhú se pósta agus bhí cúigear de clann aige.
    Nuair a fear timcheall trí fichead blian d'aois fuair sí bás. Bhí sí curtha bliain nú dó agus tar-éis an aga sin do phós an fear aris.
    Thuais í lár na h-Éireann bhí buachaill ag obair í dtig áirighthe. Nuair a bhíodh obair an lae déanta aige ní íosfadh sé a shúipéar go dtí go dtiocfadh sé isteach ós na mbothánaibh. Nuair a thiocfadh sé abhaile ní bhíodh aon biadh ann roimhis agus sa deire d'fiarraidh sé d'fear a' tighe cad na thaobh nár fhág sé an súipéar ann roimhe. Dúbhairt an fear gur fhág sé ann an súipéar. D'fhanadar
    Peadar Ó Fearghail
    Dún Séann, Co. Kerry