Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Bhí fear 'na cómhnaidhe in Dún Síon fadó agus dp cuaidh sé go dtí an tráigh lá. Do connaich sé bean 'na suidhe ar cairrigh agus í ag cíoradh a cuid gruaige...

Bhí fear 'na cómhnaidhe in Dún Síon fadó agus do cuaidh sé go dtí an tráigh lá. Do connaich sé bean 'na suidhe ar cairrigh agus í ag cíoradh a cuid gruaige. Do bhí cochal in-aice léi agus do thóg sé é agus do thug sé abhaile é. Do lean an bhean é agas do phós sé í. Do cuir an fear an cocol ináirde ar an lochta í ngan fhios di. Tréis roinnt blianta do cuaidh an fear ináirde ar an lochta agus do bhí sé á ghlanadh agus do thuit an cochal anuas in gan fhios do. Do nígh an bhean na paistí agus d'imtigh sí léi agus ní feacha aoinne í ó sin.
    Éamon O Ruaidhrí
    Baile an tSagairt, Co. Kerry