School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Killannin, Co. Galway
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

1. (continued from previous page)
    coinneall agus an cead choinneall a thiocas as agus an duine ar leis an choinneall sin sin deirtear gur b’shion é an chéad duine a gheobhfas bás agus an choinneall deireadh a thiocas as sin é an an duine deireadh a gheobhfas bás.
  2. Lá Bealtaine: Nuair a bhíonns an lá sin againn bíonn go leor pisreóga ag na sean-daoine. An chéad daoine a éirigheanns sa teach dó an luaithre a chur amach ó'n teallac. Ar maidin an lae sin cuireann siad suas an crainnín Bealtaine o's cinn dorais a tighe.
    Cuireann siad gad ar na cainntíní agus ar an gcuinneóg ionnas nach sguabfad na sibheóga an bhainc. Cuireann siad crudh-capaill ó's cionn dorais na mbó freisin sa gcaoi nach nimhteochadh an bainne uatha.