Scoil: Creag Mór (Naomh Pádraig)

Cregmore, Co. Galway
Cathal Ó Murchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag damhsadh cuir fear éicint fear bréige isteach san gcárr agus cuir sé an scrian isteach in a láimh d'imthigh sé abhaile. Bhí tobar ar thaobh an bhóthair, ba gnáth leis an capall deoch a fhághail agus crom sé síos a cloigeann le deoch a fhághaáil. Tharraing sé an fear bréige agus thuit sé isteach san tobar. Bhí Suibháin ag breathnughadh amach an raibh sé ag teacht. Connaic sí é ag tuitim instech san tobar, bhí sí ag caoineadh is ag sgreádegnáil le bróin Bhí socraid air. Bhí ann bhrón ar an sagart, phós sé í lén a buachaill aimsire agus thugh sí muc dó mar bronntanas. An lá in a dhiaidh sin tháinic Domhnaill abhaile agus ní leigeadh aoinne isteach é mar bhí sé curthar an lá roimhe sin. Chuaidh sé go dtí an Aifreann agus nuair a chonnaic na daoine é, tháinic faithchíos ortha agus ritheadar uaidh. Dinnis siad don sagart é agus tháinic Domhnaill isteach agus d'innis sé an sgéal dóibh agus níorbh é féin a baithead ar cor ar bith acht fear bréige, sgaoil sé arís an buachaill agus an bean agus chuaidh Domhnaill abhaile.
    Eibhlín Ní Neachtain
    Lisheenavalla, Co. Galway